LÅNA

Låntagaren

Pantbanken gör ingen kreditprövning eller frågar vad du ska använda pengarna till. Du måste ha fyllt 18 år och kunna visa upp en giltig fotolegitimation.dsds

Vad kan jag låna på?

  • Guld/diamanter
  • Klockor
  • Gitarrer
  • Silver
  • Mynt
  • Porslin/Konst/Glas
  • Hemelektronik
  • Antikviteter
  • Samlarföremål

Sammanfattningsvis kan man säga att vi lånar på lösöre med ett högt andrahandsvärde. Vid belåning av hemelektronik får grejorna normalt inte vara äldre än 1 år samt måste ett kassakvitto kunna uppvisas. Laptops och digitalkameror får vara högst 6 månader gamla. Vi belånar inte nysilver (då står det vanligen PRIMA, NS, EXTRA, ALP ) endast äkta silver. Är du osäker så kontakta oss gärna.

Om jag istället vill sälja mitt föremål?

När du lämnar in ett föremål så avgör du själv om du vill ha tillbaka varan eller ej. Gör du ingenting så får du behålla pengarna du har fått och vi säljer din vara med automatik efter en tid.

Hur fungerar lånet?

När ett lån läggs upp får du kontanter samt en pantsedel med dig. På pantsedeln finns information om lånebelopp, lånedatum, förfallodatum m.m. Lånen läggs upp på 4 månader men kan lösas när som helst under låneperioden.

Lösen/omsättning/amortering av lånet

Vid lösen lämnar du tillbaka pantsedeln efter att den signerats, betalar lånet inkl. ränta och expeditionsavgift och får ut din värdesak. Räntan är avdragsgill. Det går även bra att dellösa/amortera och omsätta/förnya lånet. Vid omsättning betalar du upplupna räntor och avgifter och det gamla lånet ersätts med ett nytt lån på 4 månader.

Om jag inte löser ut min pant

Om pantföremålet inte hämtats ut innan förfallodagen kommer det att ligga på pantbanken ytterligare minst 2 månader innan det säljs på auktion. Du får en påminnelse via post till den adress du uppgett vid lånetillfället om datum för internetauktionen. De panter som inte säljs på internetauktionen går senare att köpa i webbutiken.
Om det blir ett överskott vid försäljning på auktion efter att ränta och avgifter är fråndragna kommer det att betalas ut till dig. Är överskottet över 100 kr kommer ett brev att skickas ut om att du har en fordran hos pantbanken. Beloppet kan kvitteras ut på Pantbanken inom 12 månader. Vid underskott blir inte låntagaren betalningsansvarig.

Förebygga stöldgodshantering

Pantbanken får ibland påhälsningar från personer som blivit utsatta för inbrott/stölder. Vi har listor på stulna föremål som ständigt uppdateras. För att undvika hanteringen har vi ett nära samarbete med Polismyndigheten. Gravyrer och serienummer rapporteras veckovis till Polisen. Eftersom verksamheten omfattas av sekretesslagen lämnar vi inte ut uppgifter om vilka objekt som lämnats in eller vilka som är kunder hos oss utan hänvisar till Polisen. Däremot kan du som blivit utsatt för ett brott gärna höra av dig till oss så listar vi de stulna objekten och håller uppsikt efter dem. Det är sällan tjuvarna kommer till oss eftersom vi kräver legitimation och pantföremålet registreras på personnumret. Skulle stulna föremål komma in till oss finns mycket goda möjligheter att lagföra pantsättaren.